BENEFRALUX 2003 in Differdange   

Elk jaar vindt er in één van de vier landen België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg de BENEFRALUX plaats. Dit jaar was de beurt aan Luxemburg. Plaats van handeling was Differdange, één van de grootste plaatsen van het Groothertogdom Luxemburg, gelegen in het zuidwesten van Luxemburg, vrij dicht tegen de grens met Frankrijk.

Na een korte vakantie in Duitsland en een overnachting in het nabijgelegen Franse grensplaatsje Longwy arriveerde ik op die zaterdagochtend 13 september in Differdange. Een Belgische en een Franse auto op de verder ongeveer lege parkeerplaats (de rest van de auto's stond aan een andere zijde van het gebouw geparkeerd) wezen me de weg. Hoewel .... vervolgens zwierf ik eenzaam en verlaten door het enorme complex, totdat Francois Riva me oppikte en begeleidde naar de kelder naar een verder redelijk gigantische zaal. Een grote zaal die de volgende dag het schouwtoneel voor een schaaktoernooi zou zijn, maar nu het ruime onderkomen voor de BENEFRALUX. Éénmaal beneden een gezellig geroezemoes van een internationaal gezelschap van Luxemburgers, Fransen, Duitsers en Nederlanders. Voor mij vooral ook eens de kennismaking met wat Franse verzamelaars en vooral met wat Franse verzamelitems, die je normaliter in Nederland (en in Duitsland) niet zo vaak tegen zult komen.

In de middagpauze besloot ik om eens even Differdance in te gaan en om het hotel op te zoeken, alwaar ik toen ook Nico en Hela van der Plas alsmede Rob Bijpost en Marja tegenkwam. Uiteindelijk was er dus een redelijke Nederlandse afvaardiging, naast bovengenoemde vier en mijzelf ook nog bestaande uit Godfried en Truusje Couwenbergh, aldus 7 personen sterk.

En 's middags ook nog de veiling. Een noviteit was dat Francois Riva alle veilingstukken die hij op tijd bezat gescand had en dat deze in de zaal op een scherm geprojecteerd werden. Dit moet ongetwijfeld een hele klus geweest zijn.

Verder waren er deze dag nog wat speciale items, in een kleine oplage maar voor geïnteresseerden ook nu vast nog wel bij Paul Goerens te verkrijgen, namelijk een puzzel en een beker met het speciaal voor deze BENEFRALUX ontworpen logo (zie afbeelding bovenaan.)

Na afloop volgde een gezellige internationale maaltijd en met z'n alle nog een afzakkertje in ons hotel Casino in het centrum van Differdange. Al met al een geslaagde BENEFRALUX in het Luxemburgse Differdange.

De volgende BENEFRALUX vindt 13 november 2004 in België in Wezembeek-Oppem (bij Brussel) plaats. U kunt deze datum alvast in uw agenda reserveren.

Henk Alberts