Schaaktentoonstelling in het Japanische Palast in Dresden

 

De schaakolympiade Dresden 2008 is voorbij. Armenië won bij de heren, Georgië bij de vrouwen. De vele grootmeesters, waaronder bijna de gehele wereldtop, zijn weer uit Dresden verdwenen. Schaakstad Dresden is weer (gewoon) cultuurstad Dresden.

Het Dresden met zijn Frauenkirche, zijn Zwinger, zijn Semperoper, Hofkirche en de Fürstenzug. Het Dresden van de Kurfürsten August de Sterke (Friedrich August I, 1691 -1694) en Friedrich August II (1733-1763), de eerste vanaf 1697 tevens koning van Polen. De Kurfürsten die puissant rijk werden nadat ze rond 1709 de kunst van het porselein maken ontdekten.

 

Sinds kort is het altes Grünes Gewölbe in het Residenz-slot weer in eren hersteld en daarmee te bezichtigen. Één van de dingen die daarbij te zien is, is het hierbij afgebeelde schaakspel uit barnsteen, “Schachbrett mit Figuren um 1650.” De afbeelding ontleen ik aan een ansichtkaart uit mijn verzameling. Helaas heb ik deze keer geen ansichtkaarten hiervan gezien.
 

Tijdens de Olympiade waren er ook een aantal speciale schaakevenementen en er waren een aantal tentoonstellingen over schaken. Het meeste daarvan is inmiddels verdwenen. In het ‘Museum für Geschichte der Stadt Dresden’ was er nog slechts een kleine tentoonstelling over onder meer Ströbeck en Borstendorf te zien. Echter niet meer dan wat noodgeld, een beeldje, wat schaaksnuisterijen en wat teksten.


Maar in het Japanische Palast, het museum voor Volkenkunde is nog tot 19 april 2009 de tentoonstelling ‘Das Schach und seine asiatische Verwandten’ te zien. Op deze tentoonstelling in het Japanische Palast voorbeelden van schaakspelen en stukken her en der uit Azië. Verder vooral veel aandacht voor het Indische Chaupad-spel, een ook heden ten dagen nog op een kruisvormig bord van 4 maal 8x3 velden gespeeld spel. Daarnaast aandacht voor allerlei aan het koninklijke schaakspel verwante spelvarianten uit India, China, overig Azië, Siberië en Mongolië.

 

 

Op de tentoonstelling probeert Duitsland ook schaakdorp Ströbeck te promoten. Zo is er onder meer een film over Ströbeck, alsmede verschillende schaakobjecten uit Ströbeck. Zeer opvallend vond ik het om het Ströbecker Kurfürstenbrett ook op de tentoonstelling aan te treffen. Dit schaakbord werd in 1651, samen met een set zilveren schaakstukken door Kurfürst Friedrich Wilhelm von Brandenburg aan Ströbeck geschonken. De schaakstukken werden ooit aan de bisschoppen van Halberstadt uitgeleend en kwamen nooit meer terug....

 

De tentoonstelling in het Japanische Palast is er nog tot 19 april 2009.
Bij de tentoonstelling hoort nog een alleraardigst boekje van 60 pagina’s, dat ik zeker kan aanbevelen.

                                                                       Henk Alberts