Nieuws
Prestigieus EK Schaaktoernooi gaat aan Groningen voorbij

Woensdag 21 november 2001

Bron: Nieuwsblad van het Noorden, Interneteditie, 21-11-2001

GRONINGEN - Het Europese Kampioenschap Schaken dat in de tweede helft van december in Martiniplaza zou worden gehouden, gaat niet door. De Wereld Schaak Bond (FIDE) en de Europese schaakbond hebben met onduidelijk beleid en slechte afspraken de Stichting Schaak Groningen tot deze beslissing gedreven.

Nadat Groningen het toernooi kreeg toebedeeld wijzigde de wereldbond haar toernooirooster. Door deze wijziging verloor het Europese toernooi in Groningen haar status als kwalificatietoernooi voor de wereldkampioenschappen. In juni wisten de Groningers de wereldbond nog wel te vermurwen de stad een beperkte kwalificatiestatus te geven, maar onlangs bleek tijdens een schaakcongres in Madrid deze toezegging loos.
De annulering van het toernooi kan enorme consequenties voor Martiniplaza en het naastgelegen Mercure Hotel hebben. Het hotel had 135 kamers vrijgehouden voor de logies van deelnemers. Ook Martiniplaza lijkt met een strop te zitten.
Tal van klanten zijn afgewezen omdat het complex voor de schakers vrijgehouden moest worden. Het is nog maar de vraag of het Mercure Hotel en Martiniplaza op zo'n korte termijn nieuwe klanten voor het wegvallen van de deelnemers aan het schaaktoernooi kunnen boeken.
Johan Zwanepol, directeur van de Stichting Schaak Groningen, is het slachtoffer geworden van het grillige beleid van de Wereld Schaak Bond en haar Europese evenknie.
De Stichting Schaak Groningen heeft daarop besloten het Europees titelgevecht te schrappen. Het bestuur heeft daarop de belangrijkste sponsoren en betrokkenen ingelicht. Hoofdsponsor Gasunie heeft, zo blijkt uit een reactie van directeur communicatie Ben Warner, alle begrip voor het besluit.
'Het is betreurenswaardig,' aldus Warner, 'maar wij hebben alle begrip voor het besluit. Doorgaan zou tot gevolg hebben dat in de stad Groningen een geminimaliseerd toernooi zou worden gehouden. Dat verdient de Stichting Schaak Groningen niet.'
Directeur Johan Zwanepol van de stichting is behoorlijk van de kaart. Zwanepol heeft de afgelopen jaren meerdere keren met groot succes schaaktoernooien in Groningen georganiseerd. Het naar Groningen halen van een Europees titelgevecht zag hij eerder dit jaar als een van de hoogtepunten in zijn carrière als organisator van schaaktoernooien.