‘Metamorphose III’ van Escher sinds 17 januari op Schiphol

 

Op 16 januari 2008 is het schilderij 'Metamorphose III' van graficus Maurits Cornelis Escher verhuisd vanuit het Haagse hoofdpostkantoor aan het Kerkplein naar Amsterdam Airport Schiphol. Het achtenveertig meter lange schilderij is vanaf nu te zien achter de paspoortcontrole in Lounge 4. De luchthaven krijgt het schilderij voor een onbeperkte periode in bruikleen van TNT. “We zijn trots dat een werk van een van de beroemdste Nederlandse grafici op Schiphol komt te hangen”, aldus president Gerlach Cerfontaine. ”Met de komst van dit indrukwekkende schilderij van Nederlands beroemdste graficus wil Schiphol Nederlandse kunst laten zien in een internationale omgeving.”

 

Escher (1898 – 1972) maakte het schilderij ‘Metamorphose III’ in 1968 in opdracht van de toenmalige PTT. De wandschildering op linnen heeft tot begin januari 2008 in de grote hal van het oude voormalige)hoofdpostkantoor op het Kerkplein in den Haag gehangen. Het ontwerpen en uitvoeren van het schilderij nam ongeveer zes maanden in beslag. Het kunstwerk was gebaseerd op ‘Metamorphose I’(1937) en ‘Metamorphose II’(1039/1940).

Het kunstwerk ‘Metamorphose III’ toont in elkaar overvloeiende kleuren (rood, groen, zwart en wit) alsmede in elkaar overlopende motieven. Uit het woord Metamorphose (gedaante verwisseling) ontstaat een mozaïek van witte en zwarte vierkanten, die zich vervormen in rode en witte bloemkelken. Bijen veranderen in vissen, vissen in vogels en witte paarden in zwarte vogels. Zwarte vogels die uitgroeien tot driedimensionale blokken welke uitgroeien tot een stad aan de oever van een zee. De toren die in het water staat is tevens een stuk van een schaakspel, waarna het bord met zijn lichte en donkere vierkanten terug voert naar de letters van het woord metamorphose (als stratenplan), waarmee het verhaal begon.

In zes stukken van acht meter is het schilderij van Den Haag naar Schiphol vervoerd. De montage en de verhuizing hebben een hele dag in beslag genomen en er moest een hoogwerker aan te pas komen om het kunstwerk op Schiphol te kunnen installeren. Het is overigens niet de eerste keer dat het schilderij werd gedemonteerd. Het schilderij dat oorspronkelijk op de muren van het oude hoofdpostkantoor in Den Haag bevestigd was, werd in 1990 voor een ingrijpende verbouwing van het postkantoor reeds van de muren 'gepeld' en daarna op een zestal panelen bevestigd. Sinds 1990 hebben deze panelen in het postkantoor gehangen. Nu in 2008 wordt het postkantoor tot een TNT Postwinkel omgebouwd. Het vloeroppervlak wordt hierdoor met de helft verkleind, zodat er geen plaats meer voor het kunstwerk was.