S C H A A K G E L D : MUNTGELD
 

Muntgeld (dus wettig betaalmiddel) met schaakmotieven is alleen uitgegeven bij speciale gelegenheden. De afbeeldingen laten vaak alleen een verwijzing zien naar de gelegenheid en verder is uit de munt niets af te leiden. Redelijk saai derhalve wanneer we dat vergelijken met het kleurrijke Duitse noodgeld.

Het oudste muntje is uit 1986 van de Verenigde Arabische emiraten en werd uitgegeven ter ere van de 27e schaakolympiade (een soort olympische spelen voor de schakers) in Dubai. De landen kunnen dan schaakteams afvaardigen die zich gaan meten met elkaar. Na een paar weken is dan het kampioensteam bekend.

 

Zo had Cuba een wereldkampioen in Jose-Raoul Capablanca en herdacht hem in 1988 (zijn 100e geboortedag met een viertal munten. Jammer genoeg was men daarbij weinig origineel, want zijn beeltenis terwijl hij een schaakzet doet is gewoon overgenomen van de postzegelserie uit 1951. En de afbeelding van een paar stukken tegen elkaar is ook niet iets waar een schaker een natte droom van krijgt. Op de achterkant van de muntjes staat overigens het standaardwapen van Cuba.

 

 

In 1988 gaf Griekenland ter herinnering aan de 28e schaakolympiade, die in Thessaloniki werd gehouden, munten uit. In tegenstelling tot de Olympische spelen is er elke twee jaar een schaakolympiade.

 

Op de voorkant van de 500 Drachme munt zijn Ajax en Achilles te zien die een bordspel spelen. Op de achterzijde een mooi ontwerp met delen van een schaakbord, de Uil als teken van wijsheid samen met de tekst en symbool van deze olympiade.
 

De voorkant van de 100 Drachme laat een symbolische schaaktoren zien, met een ‘waaiend’ schaakbord en stukken, als teken van de beweeglijkheid van het spel.


 

Weer 2 jaar (1990)  later maakten de Joego-Slaven in Novi-Sad het helemaal bont, wat muntjes en andere spullen in een cassette en voor zo’n 650 gulden kon u zich eigenaar noemen van een setje. Alhoewel het officieel een wettig betaalmiddel was zijn de hogere waarden (100 D zilver, 150 D zilver en 1000 dinar goud) nooit echt in omloop geweest (daar waren ze te duur voor) en heeft alleen de 5 dinar in beperkte mate gecirculeerd.

De afbeeldingen lieten zien dat het om de 29e schaakolympiade ging, de wereldbol symboliseert de deelnemers. Op het middelste muntje nog de toren van Novi-Sad en uiterst rechts het symbool van de olympiade. =
 

De Filippijnen deden het in 1992 op de 30e olympiade te Manilla rustig aan. Ze gaven er zelfs geen ruchtbaarheid aan, maar toch verscheen er een muntje van 5 piso......

Tot slot nog een laatste stuiptrekking van Armenie tijdens de 32e schaakolympiade in Yerewan, met een brildragende ooievaar????? en daarna werd het stil..........