Schaakmuseum am Traunsee
  door Henk Alberts     
   

Afgelopen zomer was ik een aantal dagen in Salzburg.

Een goede gelegenheid om in het zo’n 80 kilometer verder op gelegen Altmünster eens het Schachmuseum am Traunsee te bezoeken. De Traunsee is een schitterend gelegen meer in Ober-Oostenrijk. En met een diepte van 191 meter is het ook nog eens het diepste meer van Oostenrijk. Ik overnachtte in het idyllische aan de Traunsee gelegen Ebensee om

de volgende ochtend naar het Schaakmuseum in het nabijgelegen Altmünster te rijden. 

Het vriendelijk oudere echtpaar Hannelore en Karl Kramer geeft zelf een uitgebreide en zeer persoonlijke rondleiding door het schaakmuseum. Ze hebben - zoals ze in de rondleiding vertelden - een verzameling van circa 250 schaakspellen bijeengebracht, waarvan er op dit moment 219 in het schaakmuseum tentoongesteld worden. Veel schaakspelen uit Mexico (maar wel gemaakt voor de gehele wereld) en uit Hongarije, twee landen die beide meerdere malen bezocht hebben. Maar hun eerste schaakspel en het begin van de verzamelwoede was een schaakspel uit Egypte (foto onder.)
 
   
Overigens zijn Hannelore en Karl Kramer zelf niet eens schaakspelers, hun passie is volledig gericht op verzamelen. Dat heeft na zo’n 40 jaar verzamelen een museum op een oppervlakte van 100m² met schaakspelen uit de gehele wereld opgeleverd.
   
   
De schaakspelen zijn ingedeeld naar onderwerp, zoals kinderspelen / jeugd (waaronder ook
een aantal zelfgemaakte c.q. zelfgeschilderde schaakspelen), dieren, design, politiek, enz. Daarnaast zijn er indelingen naar landen en gebieden en naar belangrijke historische gebeurtenissen en periodes in de geschiedenis, zoals Napoleon versus Kutuzov, de Amerikaanse Burgeroorlog, de Azteken tegen de Spaanse Conquistadores, de Wehrmacht tegen geallieerden en een groot schaakspel Normandië 1944 (gemaakt in Mexico.)  
   
Een interessant museum voor iedere schaakverzamelaar die (toevallig of expres) eens een keer bij de Traunsee in de buurt is. Want in de zeer persoonlijke en sympathieke rondleiding door hun exposities, vertellen Hannelore en Karl Kramer bij elk schaakspel wat het verhaal is, alsmede waar ze het gekocht hebben.
   
   
Adresgegevens:
Schachmuseum Altmünster, Ebenzweierstrasse 10,
4813 Altmünster

http://www.schachmuseum.org/ mail: office@schachmuseum.org
Tel: +43 (0) 6767513020


Openingstijden zijn van 1 mei tot 31 oktober, maar in alle gevallen is het raadzaam om vooraf per mail of telefoon een afspraak te maken.