Themanummer  ‘Schaakgeld´   

(Schaakkoerier nummer 128)

 

De definitie van geld is dat het in tegenstelling tot een penning in een land een echt ‘wettelijk betaalmiddel’ is. En er is heel veel verschillend geld. Maar als ‘schaakgeld’, geld waarop een schaakbord, een schaker o.i.d. is afgebeeld  kennen we slechts 2 bankbiljetten, 29 munten, 18 noodgeldbiljetten. Voor iemand die zijn verzameling compleet wil hebben een te overzien geheel.

Deze Schaakkoerier Special over het thema schaakgeld was een geschenk voor de leden en andere aanwezigen bij de Benefralux op 12 oktober in Deurne. En dit geschenk ging dan ook nog eens samen met een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen schaakbankbiljet. Voor en achterzijde zijn op de voorzijde van deze Schaakkoerier Special afgedrukt. Zo is de voorzijde (achterzijde) een Amerikaans Dollar-biljet en de andere zijde een Russisch Roebel-biljet.  

In veel oudere schaakkoeriers zijn artikelen over schaakgeld te vinden. Deze Schaakkoerier geeft een totaal overzicht, een catalogus en daarnaast zijn er nog de nodige nieuwe inzichten en ontdekkingen aan dit thema schaakgeld toegevoegd.    

 

Inhoud

- Voorwoord

- Catalogus schaakgeld

- Schaakbankbiljetten

- Schaakmunten

- Noodgeld schaken