Schaakstukkenontwerpwedstrijd 2023
Op 1 januari zijn alle musea dicht, maar niet het Schaakstukken-museum in Rotterdam.
Dit museum gelegen in de Kubus-woningen in Rotterdam, is op 1 januari altijd open, want traditioneel vindt er in het schaakstukkenmuseum op nieuwjaarsdag de prijsuitreiking van de jaarlijkse schaakstukken-ontwerpwedstrijd plaats. Een gezellig evenement met gratis frisdrank, hapjes en ook nog eens de live-muziek van de Balcony Players.
 
 
Vanaf circa 14.00 uur was het schaakstukkenmuseum geopend en na wat vertraging begon pakweg een uur later de prijsuitreiking van de Schaakstukkenontwerpwedstrijd door de jarige museumdirecteur Ridder Dijkshoorn.

Dit jaar waren er 1385 stemmen uitgebracht op de zes deelnemende schaakspellen. Dit is een record aantal stemmen, veroorzaakt door het feit dat steeds meer mensen – waaronder ook veel buitenlandse toeristen – het schaakstukkenmuseum inmiddels weten te vinden.

De 6e prijs was voor het Klei-schaakspel van Arie Muilman en Bram van Ommeren
met 47 stemmen (3%). 5e werd het schaakspel ‘Letterlijk en figuurlijk’ van Bert Jurling.’ Dit schaakspel zag er helaas inmiddels wat kapot uit omdat het gebruikte materialen metaal en hout in de praktijk toch moeilijk nagelvast te lijmen bleken. Dit schaakspel kreeg van de bezoekers 63 stemmen (5%).

Lars en Tim Vermeulen kregen met hun schaakspel ‘Chegg’ met precies 100 stemmen (7%) de 4e prijs. De ietwat merkwaardige naam van dit schaakspel verwijst naar het feit dat dit schaakspel van eieren gemaakt is.

Op de 3e plaats eindigde het schaakspel ‘Loombandjes’ , gemaakt door groep 3 en 4 van de Sint Jozefschool in Rotterdam. Dit schaakspel kreeg 143 stemmen (10%)
2e werd het schaakspel ‘Alu schaak’ van Franciscus Mellink met 183 stemmen (13%). Een uit aluminium gemaakt schaakspel. Wat ik wel merkwaardig vond, was dat ik later zag dat ditzelfde schaakspel ook al in 2016 had meegedaan (en toen onder de naam ‘Aluminium chess’ een 5e prijs won.)
 
 
 
Het winnende schaakspel was het schaakspel ‘Chessbook’ van Yvonne Klap, een uit beschreven boekenpagina’s gemaakt (gedraaid) schaakspel. Dit winnende schaakspel sprong er werkelijk bovenuit en kreeg met 849 stemmen maar liefst 61% van alle uitgebrachte stemmen.

Het winnende schaakspel krijgt een plaatsje in het schaak-stukkenmuseum, zodat het daar naast de eerdere winnaars van de schaakstukkenontwerp-wedstrijd te bewonderen zal zijn.

Zie ook de site van het schaakstukkenmuseum op www.schaakstukkenmuseum.nl