Schaakstukkenmuseum Rotterdam

Het schaakstukkenmuseum in Rotterdam is nog niet zo lang geleden geopend. Het museum is gestart in april / mei 2006 en het zit in Rotterdam op een werkelijk schitterende locatie, namelijk vlak naast de centrale bibliotheek in Rotterdam op de Overblaak 94 in de bekende kubuswoningen.

 

De centrale bibliotheek in Rotterdam alwaar in 2005 de schaakmotieftentoonstelling plaatsvond; zie de

digitale tentoonstelling

 

En binnen in het museum is een keur aan zeer diverse schaakstukken / schaakspelen te zien.

Daarbij zijn er veel bijzondere schaakspelen uit alle delen van de wereld te zien, daaronder bijzondere schaakspelen uit China, India en Indonesië en vele andere landen. Ook zijn er oude schaakspelen uit Nederland, Frankrijk en Duitsland, uiteraard een exemplaar van het bekende Lewis-schaakspel en een aantal Griekse en Romeinse spelen.

Verder zijn er met name veel schaakspelen met stripfiguren te zien, zoals bijvoorbeeld Asterix,  Harry Potter, Star Trek, Star Wars, Disney en noemt u maar op.

Naast de permanente tentoonstelling is er een ruimte met een wisseltentoonstelling. Momenteel is hier een tentoonstelling met zeer verrassende – deels door de kunstenaar zelf ontworpen – schaakspelen. Te zien zijn onder meer een schaakspel bestaande uit autootjes en een schaakspel bestaande uit allemaal kleine flesjes. En als u zelf nog wat bijzonders zoekt; op een aantal van de door de kunstenaar zelf gemaakte ontwerpen kan een bod worden uitgebracht.
Verder hangen er in het museum ook nog een aantal schaakschilderijen van de kunstenares Eveline van Rooy. Eveline heeft meerdere schilde-rijen gemaakt met schaakstukken als thema. Één daarvan, met het woord CHESS er op, heeft lange tijd in haar galerie gehangen maar heeft nu een prominente plek gekregen in het Schaakstukken-museum gekregen.

Overigens; in de centrale Bibliotheek Rotterdam in werd in september 2005 op het denksportfestival het zogenoemde Rotterdam schaakspel onthuld (zie  verslag denksportfestival ) Mogelijk komt (een versie van) dit ontwerp ook nog in het schaakstukkenmuseum terecht.

 

Schaakstukkenmuseum

Overblaak 94

3011 MH Rotterdam

zie ook de site van het schaakstukkenmuseum

 

open:

zaterdag     14.00 – 17.00

zondag       14.00 – 17.00

(in de maanden mei, juni, juli en augustus dagelijks geopend)

 

zie ook de ontwerpwedstrijd van het schaakstukkenmuseum

Door Henk Alberts                     foto’s met dank aan Rob Spaans